– Matlystfestivalen er jo «the happening» og noe vi ser veldig frem til, smiler Leni Bergengen. Helt siden hun startet hun opp kaféen Frøken Pimpernell i Gudahlgården i Brumunddal i 2019 har festivaldeltakelsen vært en selvfølge. Hun er med for fjerde gang og nå gleder hun seg skikkelig til å fylle ei integrert konsertscene og den lille intime kaféen med liv og røre under festivaldagene i oktober. Hun er godt i gang. 

Ellevilt, nært og tilbakelent

Showgruppa Friserte Fruer var nykommere på festivalprogrammet hos Frøken Pimpernell i fjor. Billettene gikk unna som varmt hvetebrød. Også i år er allerede to elleville show med de fire Ringsaker-damene som "cava og driv på" utsolgt, men Leni har mer i ermet.   

– Vi får også besøk av Sebastian Christensen. Han er godt kjent lokalt her i Brumunddal og ble kjent i større deler av landet gjennom tv-programmet «The Voice», sier Leni.
Med sin åpenhet om eget liv og under tittelen «Vi er våre historier» er det duket for en sterk og nær aften.   

–  Vi inviterer også til Øl og vinyl med Trond Svendsen. Dette er et populært arrangement av det tilbakelente slaget som passer for alle, men som vi ser spesielt gutta setter pris på, forteller Leni. Også her går billettene unna, så det er lurt å ikke være for avslappet om man vil få det med seg. 

Fra porselensdukke til potet med Pippi-power

La oss bli litt bedre kjent med den sprudlende kafédriveren Leni. Brumunddølen, for tida fastgrodd i Gaupen, har rundet ti år i kafébransjen i Brumunddal. Var kafélivet en drøm fra starten, mon tro? Nja, ikke helt. Leni kan fortelle at hun så for seg en noe uvanlig karriereveg i de tidlige barneårene.

– Jeg skulle bli porselensdukke jeg, sier hun og ler. En skjør drøm som raskt slo sprekker da hun ble litt eldre.

– Da ville jeg bli kokk og begynte på kokk og næringsmiddelfag, forteller hun. Et halvår senere knuste også denne drømmen, da hun kjente at kokkeyrket ikke var for henne. Hun endret kurs til kjøttfag. Dette førte henne til ferskvaredisken på Spar, og videre til en fiskefabrikk for å lære å sløye fisk da hun jobbet i fiskeforretningen Knutstad & Holen på Hamar.

– Jeg vil si jeg har blitt en potet som kan litt om alt, og kan dyttes litt hit og dit. Jeg har vel også litt av det jeg kaller Pippi-power, og er ikke redd for å gjøre noe nytt, sier 39-åringen.

Headhuntet to ganger

For Leni startet kafeeventyret i 2011, da hun jobbet hos Dressmann på kjøpesenteret Parkgården i Brumunddal. 

– Petter Johnsrud jobbet med et nytt kafekonsept som skulle åpne på kjøpesenteret, og han var på jakt etter en driver/daglig leder. Han kom og spurte meg om det var noe jeg kunne tenke meg, forteller Leni.

Pippi-kraften slo til og førte til sju års vellykket drift av kaffebaren Eat, frem til hun valgte å gi seg i 2018.

Da gikk det ikke lenge før hun ble «headhuntet» for andre gang.

– Jeg ble kontaktet av Ringsaker kommune, som lurte på om jeg var interessert i å starte opp igjen med kafedrift i Gudahlgården. Det var jo utrolig stas å bli spurt og at de ville ha meg. I tillegg har Gudahlgården lange tradisjoner med kafeteria fra tidligere, og jeg synes det var spennende å skulle videreføre tradisjonene i en ny tid, sier Leni. Hun slo til.

To A4-sider med navn

Leni gjorde grundige navnevurderinger og hadde til slutt to tettskrevne A4-sider med forslag. Men, hun var ikke helt fornøyd. Først under en venninneprat, da det begynte å haste med å melde inn et firmanavn til Brønøysundregistret løsnet det.

– Jeg sa at det var jo ikke så viktig hva jeg meldte inn der, og at jeg like godt kunne kalle det "Superwoman" eller "Frøken Pimpernell" for den saken skyld, forteller Leni.

– Men, Frøken Pimpernell er da vel ikke så dumt, sa venninna.

Det passet vel riktig så godt for ei dame som beskriver seg selv som en potet.

«Flying-start»

– Vi fikk jo en skikkelig «flying start» etter at åpninga i mai i 2019. Det var så gøy og mye som skjedde med både Smak av sommer og Matlystfestivalen som var kjempebra for oss. Alt gikk på skinner og vi hadde lagt mange planer for 2020, forteller Leni. Men, så kom mars og korona og tøffe år for en nyoppstartet bedrift. 

– Nå er det viktigere enn noen gang at folk bruker de små lokale plassene slik at de overlever. Om vi ikke hjelper hverandre nå, vil vi ikke lenger ha et levende Brumunddal sentrum, sier Leni.

– Hvor viktig er Matlystfestivalen for dere? 

– Det betyr utrolig mye at vi får være en del av Matlystfestivalen og at det som skjer fordeler seg utover mange ulike arenaer, slik at alle får en del av kaka. Det er viktig både for oss som drivere og lokalbefolkningen. Med folkelivet som festivalen bringer med seg bidrar det til at nye kunder får vite om oss også, sier Leni. 

– Hva betyr Frøken Pimpernell for deg?

– Det er jo babyen min. Frøken Pimpernell er både en hobby, jobb og livsstil for meg. Jeg har landet så godt i denne jobben, og trives så godt med å drive med noe som er så trivelig både for kunder, ansatte og meg selv, sier hun.

Vil satse i framtida

– Hva tenker du om framtida?

– Det er jo alltid en drøm å bli like stor som Starbucks, sier hun og slipper løs smilet og latteren som sjelden er langt unna. Om hun ikke skulle lykkes å bli en verdensomspennende kaffekjede, så er det helt klart et mål for henne å utvikle bedriften lokalt. I tillegg til hverdagene med ren kafedrift ønsker hun å satse mer på små arrangementer og konserter, gjerne et par i måneden.  

– Først og fremst ønsker jeg å skape en bedrift med trygge arbeidsplasser og god økonomi her i Brumunddal. Jeg har også lyst til å utvide og åpne flere steder etter hvert. I Moelv, på Hamar eller kanskje på Gjøvik, sier hun.

Hva skjer hos Frøken Pimpernell?

Her er arrangementene hos Frøken Pimpernell under Matlystfestivalen 2022

Torsdag 20. oktober

Vi er våre historier, med Sebastian Christensen 

Fredag 21. oktober

Øl og vinyl med Trond Svendsen

Lørdag 22. oktober

Friserte Fruer med smakebiter fra forestillingen "Cava og driv på" - UTSOLGT!

Friserte Fruer med smakebiter fra forestillingen "Cava og driv på" - UTSOLGT!