Torsdag 20. oktober braker det løs med Matlystfestivalen i Brumunddal. Et matgilde hvor det går slag i slag med omtrent 55 arrangementer i løpet av tre dager. Lavvoen er hjertet med liv og røre på torget, ti serveringsteder ønsker velkommen til nærmere 40 arrangementer. Det blir konserter, foredrag og matglede for store og små. 

 Gleder du deg?

 Ja, det gjør jeg. I år vil jeg si vi har det beste programmet vi har hatt. Jeg synes at vi har fått til veldig stor bredde i opplevelser for alle generasjoner, samt en god balanse mellom arrangementer som er billetterte og opplevelser det er gratis å delta på. Vi har fått med oss matstjerner av nasjonalt kaliber i Thomas Giertsen, Merete Bøe og Ingvild Tennfjord, som vil stå side om side med våre egne gode lokale matfolk på serveringsstedene våre, sier festivalsjefen.

Tidenes matmarked i Brumunddal 

En ting er hun spesielt stolt av. 

– Matmarkedet på lørdag. 30 utstillere er klare for det største matmarkedet vi hatt her i Brumunddal. Her blir det alt du kan tenke deg av nybakt, nystekt, nykvernet, nyystet og nysyltet fra lokale produsenter i Ringsaker og Innlandet for øvrig. Lørdagen blir en skikkelig familiedag med mange aktiviter, liv i lavvoen fra tidlig til seint og ikke minst helgrilling av elg, forteller festivalsjefen.

 Men, hvordan ble Matlystfestivalen til, egentlig?

– Det begynte med at vi ble bedt om å komme med nye ideer til hvordan vi kunne løfte matkommunen Ringsaker. InnlandsMarkedet har i en årrekke vært et arrangement som Ringsaker kommune har fått være en stolt bidragsyter til. Innlandsmarkedet retter seg mot råvareprodusenter og her kan publikum handle "mat med jord på", så ferskt som det går an, nærmest rett fra jordet. Vi fikk da ideen om å ta det hele et steg videre med foredling av disse råvarene til en festival med hvite duker på bordene og hvor serveringsstedene fikk vise seg fram, forteller Østenheden. 

Spisestedene skal skinne

At byens spisesteder i dag er sterkt representert og står for nærmere 40 arrangementer under Matlystfestivalen, er altså på ingen måte tilfeldig.

– For Ringsaker kommune handler Matlystfestivalen om å bygge destinasjonen Brumunddal og få vist fram mangfoldet av spisesteder vi har her, sier festivalsjefen

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra serveringsstedene?

– Tilbakemeldingene er unisone, Matlystfestivalen er kjempeviktig for dem. Dette er ei helg med fulle hus i ei tid på høsten hvor det er litt stille. Foruten å være et viktig tilskudd til økonomien, gir festivalen inspirasjon og mulighet til å teste ut nye konsepter. Ta for eksempel Afternoon tea på Matfatet. Dette startet som en del av Matlyst, og er nå et arrangement som gjennomføres ellers i året også. Helt siden starten har det vært et mantra at spisestedene skal være seg sjøl og rett og slett vise fram hva de er gode på og ikke bryte med det de gjør ellers i  året. Denne gjengen er dyktige kokker og et fantastisk vertskap 365 dager i året, så det du opplever under festivalen skal du også kunne oppleve i januar eller juni, sier Monica, og legger til at festivalen bidrar til bedre samarbeid og kjennskap til hverandres tilbud spisestedene i mellom.

 I år er det femårsjubileum, blir det litt ekstra feiring?

 JA, det blir det! Under den offisielle åpninga med pølsesnor-klipping torsdag formiddag, serverer vi kake så langt det rekker. I tillegg blir det underholdning med bandet "Vi skulle vøri heme nå" som består av engerdølene Evald Langsjøvold og Svein Arild Johnsgård fra Eau de Vill, sammen med Tore Larsen fra Return, forteller Monica. 

Dobbelt så stor lavvo

I år dobles størrelsen på lavvoen på torget, for å kunne ta i mot flere gjester til arrangementene i festivalhjertet på torget. Her vil det gå slag i slag med Barnas Restaurant, Humorshow og 80-tallsmeny fra Håkon Skaug, barneforestilling om "Jenta som lærte kongen å spise grøt", irsk aften med Fingals og liv i lavooen med Sixpence Brothers. 

Etter fem år har festivalen besøksrekord på 5.000.

– Vi går for å sette besøksrekord i år også, sier festivalsjefen, som gleder seg aller mest til å se gatene og restaurantene fylles med folk. 

– Fredagskvelden er det mest magiske for meg. Sånn akkurat når det begynner å bli mørk i 18-19-tida, hvor gatene fylles av blide og festkledde folk på veg hit og dit. Så er det så fint å gå gjennm gata og kikke inn vinduene til spisestedene og se fulle lokaler med liv, latter, mat og glass som klirrer. Det er den beste belønninga, avslutter festivalsjefen.