Matlystbrød à la Baker Kristiansen

Oppskrifta gir fire brød på cirka 600 gram.

Ingredienser: 

900 gram hvetemel
240 gram sammalt spelt
200 gram valnøtter
120 gram siktet rugmel
120 gram sammalt rugmel
80 gram havregryn
80 gram bygg (hele, legges i bløt dagen før)
60 gram solsikkekjerner
40 gram margarin
30 gram fersk gjær
100 gram honning  
20 gram salt
1 ts karve
Ca. 8 dl vann - vannet kan gjerne være kaldere enn lunkent da deigen blir bedre av å godjøre seg lenge. Gjerne flere timer. 

Slik gjør du det: 

Bland alle ingrediensene i en stor bolle og elt sammen til en fast deig med god "strekk". Dette kan du gjøre for hånd eller med kjøkkenmaskin. Dekk så til deigen med plast og la den stå på benken i noen timer. Ta deigen ut av bollen. Del deigeni fire deler og form brødene til ønsket fasong. Du kan lage de runde slik Baker Kristiansen velger å gjøre det, eller avlange med eller uten form. La så brødene heve til dobbel størrelse før de stekes på 230 grader i minst 25 minutter. Alle ovner er forskjellige så følg med. Ser du at brødene blir mørke i fargen tidligere – skru ned temperaturen.  

Lokalt råvaretips: Baker Kristiansen bruker mel fra sine lokale leverandører med spelt fra Ousdal Gård på Nes og hvetemel og rug fra Stor-Gaalaas Gård i Furnesåsen. De bruker også lokal honning.

Brøddag og kornprat hos Baker Kristiansen

For den brødinteresserte kan vi nevne at Baker Kristiansen vil feire brøddagen også under Matlystfestivalen. Torsdag inviterer de til en egen brøddag, hvor de får besøk av sine to lokale melprodusenter til en kornprat midt på dagen.  

Les mer: Brøddag og kornprat med Heidi Hemstad og Arne Bøhmer