– Dette er helt vilt! utbryter festivalsjef Monica Østenheden, som tidligere denne uka måtte stenge påmeldingen til matmarkedet.
– Matlystmarkedet har vokst jevnt og trutt fra 30 utstillere i 2022. Vi har bygget stein for stein. Vi har lyttet til utstillere og publikum, og kjører i år marked både fredag og lørdag. Det kan med andre ord lønne seg å dra tidlig fra jobb på fredagen, smiler hun.
Internasjonale smaker med StreetFood Norway
Matmarkedet vil fylle gågata i Brumunddal fra nord til sør og blir over 300 meter langt, med kvalitetsmatprodusenter på begge sider. I år får markedet også et internasjonalt tilsnitt.
– StreetFood Norway har besøkt Ringsaker tidligere, noe som var veldig populært hos det yngre festivalpublikummet. Nå vil de fylle Industrigata med alt fra gyro og koreansk taco til dim sum og funky chicken – det gleder vi oss til, sier festivalsjefen.
Samtidig er småskalaprodusentene tungt representert. Matlystfestivalens matmarked har gått fra å være lokalt til å bli et utstillingsvindu for produsenter fra hele regionen.
– Fra Ringsaker kommer blant annet Harby Landhandleri i Næroset, Peters Slowbakery på Stavsjø, Korsviken gård fra Brøttum, Slæpen gård i Veldre og Superkraftmat, som er nominert til Debioprisen for sitt arbeid med bærekraft, dyrevelferd og reduksjon av matsvinn, sier Østenheden.
Braastad Epler, Hovde Gård og Ystelyst Håndverksysteri
Ystelyst Håndverksysteri fra Vestre Gausdal – hedret med to VM-sølv i Trondheim i 2023 for sin lagrede geitost i konkurranse med 4.500 oster fra hele verden – ser frem til å være utstiller på Matlystfestivalen. De fikk også bronse i VM i Portugal i 2024, og deltok i NM i ost i 2025. Over 300 norske oster var med i konkurransen, og Ystelyst kom helt til finalen med sin Vellagret Hvit geitost som nå er i topp 10 beste ost i Norge. De dro også med seg hjem 1 sølv og 2 bronse!
– For oss bønder er det ekstra stas å møte andre matprodusenter og ikke minst kundene våre. Det er tross alt for folket vi produserer maten, sier Flora Nine Tangelder fra Ystelyst (bildet).
Kristian Hovde fra Hovde gård i Brumunddal vender tilbake til Matlystfestivalen med lokalproduserte melke- og kjøttprodukter.
– Vi tar blant annet med oss våre populære hamburgere bestående av 100 prosent kjøtt, fersk sylte og stykningsdeler som indre- og ytrefilet, entrecôte og andre deler av storfe og svin, sier Hovde.
Braastad Epler stiller med sine epleprodukter, og ser frem til matmarkedet.
– Det har en merverdi at vi som utstillere kommer sammen og presenterer produktene våre på et marked som dette. Ringsaker kommune er gode på å legge til rette, og da ønsker vi å stille opp, sier Knut Braastad.
Se hele utstillerlista til matmarkedet fredag og lørdag
Et omfattende festivalprogram
Matlystfestivalen 2025 rommer godt over 80 programpunkter for både små og store. Rundt halvparten av arrangementene er gratis.
– Det er fortsatt mulig å sikre seg billetter til både øl- og vinsmakinger, frokoster, lunsjer, afternoon tea, standupmiddag, Fiesta Mexicana og livate kvelder i lavvoen, teltet, på Turid’s, Cobee og Ulven, sier Østenheden.
Barnas Matlyst blir også større enn noen gang, med åpen gård på Geitmyra, bålmatkurs, pizzabaking, kino, Prøysen, Mr Toons og Kaptein Knuff.
– Dette er rett og slett en folkefest for hele familien, sier festivalsjefen.