Et kjapt blikk over jordene viser at det gror godt. Purreløken står rank og flott på sirlige rader. Gulrøttene som er under innhøsting kan friste noen og enhver. Og grønnkålen strutter nærmest som dypgrønne busker oppetter radene.
Fredrik forteller at de fortrinnsvis dyrker lagringsgrønnsaker, og røper en spesiell interesse for poteter. Han dyrker hele 40 sorter! Fårene i åkeren er skiltet med hvilke poteter som er satt hvor. Flere har navn som mange av oss kanskje aldri har hørt om engang. Som Tromøypotet. Buddhisten fra Snåsa. Og Troll.
– Det finnes mange gode poteter, og jeg er spesielt nysgjerrig på de gamle historiske sortene. Det er gøy å finne ut hva som kan trives her, ganske høyt oppe i Veldreåsen. Ringerikspoteten, som tilhører en av de eldste potetsortene i Norge, er min personlige favoritt, forteller han.
Interessen er nok også like gjeldende for hvitløk. Hele 50 ulike sorter hvitløk har fått vokse og trives på jordet hans denne sommeren, og er nå høstet og lagt til tørking innendørs.
– Det har frem til nå vært vanskelig å få tak i norskdyrket hvitløk, så dette har blitt en veldig populær og etterspurt vare. Jeg dyrker fortrinnsvis hvitløk for salg som setteløk, men selger også litt gjennom Rekoringen og i den selvbetjente salgsbua her hjemme på gården. Allerede nå, i begynnelsen av september, er all hvitløken så godt som utsolgt, forteller han, og legger til.
– Settehvitløken som ble levert for videresalg gjennom Solhatt.no fikk så mange forhåndsbestillinger at den var utsolgt allerede før den var klar for innhøsting.
Men tilbake til poteten. Den tar Fredrik med seg til Matlystfestivalen.
Torsdag 17. oktober kl. 1900 - 2030 kan du møte Fredrik Magnussen på arrangementet «Historiske poteter» på Biblioteket i Brumunddal, hvor du får bli med på et lite dykk inn i potetsortenes historier, bevaring av potetsorter i nyere tid og potetenes renessanse i Norge.
Lørdag 19. oktober kl. 1100 - 1600 møter du den entusiastiske potetbonden ute på det store matmarkedet i sentrum. Her kan du slå av en hyggelig potetprat og handle med deg nyhøstete poteter hjem, rett fra potetbonden selv.
Vi tipper du også vil få med deg en god dose potet-inspirasjon til måltidene som skal tilberedes og nytes hjemme gjennom høsten og vinteren. Vel bekomme!